Ik wil graag aan het werk

Wij snappen dat zorgen over bijvoorbeeld geld, gezondheid, kinderen of ruzies veel stress kunnen geven. En dat er in je hoofd helemaal geen ruimte is om met werk bezig te zijn. Samen gaan we kijken wat jij nodig hebt. Zodat je zorgen afnemen en je wél aan het werk kunt.

Wat bereik je ermee?
Het is natuurlijk heel fijn als je met werk je eigen inkomen verdient. Maar werk is meer dan geld alleen. Je leert andere mensen kennen, je zelfvertrouwen wordt groter doordat je nieuwe dingen leert en complimenten krijgt, je hebt structuur in je week en daardoor word en blijf je gezonder. Je hebt meer om over te vertellen en je bent een goed voorbeeld voor je omgeving.

Zo helpen we jou
Startwerkplaats helpt jou bij de problemen die er nu nog zijn om een eigen inkomen te verdienen. Dit kost jou niets. Dat kan omdat we startsubsidie hebben ontvangen van een aantal landelijke fondsen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat iedereen die wil werken ook kan werken. Onze coach luistert naar wat jij wilt en wat jij kunt. We doen alles in jouw tempo. Zonder druk van de gemeente of andere (uitkerings)instantie.

We maken een duidelijk plan zodat je precies weet waar je aan toe bent. Met als doel dat jouw zorgen afnemen. En we helpen je natuurlijk om alles te regelen. We staan als coach achter jou!

 

Q

Ik zet de eerste stap

Ja, ik zet de eerst stap en meld me aan.

Ik geef m’n naam en telefoonnummer via:

 • telefoon: 0620 759 023


 • Whatsapp


 • SMS


 • Deze website

Bel mij daarna voor de volgende stap.

Lees hier het verhaal van Julian (20). Hij had naar eigen zeggen hulp nodig om de stap naar een baan te zetten. Julian benaderde Startwerkplaats Friesland, kwam in contact met coach Yoshi en werkt inmiddels bij Pyrasied in Leeuwarden. Dat ging zo.

,,Ik zit hier goed”, antwoordt Julian (20) op de vraag wat bij van zijn nieuwe werkomgeving vindt. Sinds maart is hij aan de slag op de productieafdeling van Pyrasied in Leeuwarden. Met hulp van Startwerkplaats Friesland kwam Julian aan zijn baan bij de groothandel, bewerker en ontwikkelaar van (gerecycled) acrylaat en design kunststoffen.

,,Ik heb niks te klagen. Het is hier lekker rustig”, voegt hij aan zijn eerdere antwoord toe. Hij vindt al enkele maanden zijn weg naar de Apolloweg op industrieterrein De Hemrik waar hij op zijn eigen tempo kan werken. Vier dagen per week. ,,Dat gaat prima.”

Duwtje in de rug nodig

Hij weet wel dat hij, om te komen waar hij nu is, een duwtje in de rug nodig had. ,,Ik heb moeite om te communiceren met anderen”, geeft hij toe. Als hij van Startwerkplaats Friesland hoort, besluit hij contact op te nemen. Na een eerste telefoontje wordt hij al snel gekoppeld aan Yoshi, zijn begeleider. Samen komen ze tot een plan en inventariseren ze de wensen van Julian. ,,En een paar weken later was ik hier”, glundert hij. ,,Dat ging heel snel.”

Uitzendbureau Adecco is de schakel tussen alle partijen. Yoshi gaat met Julian mee op een eerste gesprek bij Adecco en ook bij het sollicitatiegesprek bij Pyrasied is hij aanwezig. In directeur Sander de Boer vinden ze iemand die het wel ziet zitten in Julian.

Het feit dat hij een begeleider heeft, vormt geen obstakel. Eerder het tegenoverstelde: ,,Ik vind het een voordeel. Het voelt als een extra inzet om het te doen slagen”, aldus de directeur. ,,Vanaf het eerste contact was er sprake van begeleiding. Dat Julian wat communicatieve ondersteuning nodig had. Dat vond ik heel netjes. Ook de rust die het Julian gaf dat Yoshi er bij was, was heel fijn. Gewoon even iemand mee. Anders had hij het misschien niet gered.”

Maar nu dus wel. Julian mag al snel aan de bak op de productieafdeling. ,,Op het moment dat iemand de kans krijgt, is diegene extra gemotiveerd”, merkt Sander op. ,,Dat merk je bij Julian ook. Hij laat zijn handen spreken en krijgt daarmee ook het respect van anderen. Hij past er goed bij.”

En het contact tussen Startwerkplaats Friesland en Pyrasied is minimaal. Hier geldt het credo ‘geen bericht, goed bericht’. Sander: ,,Wij begeleiden hem hier en als er iets gebeurt is er contact met Startwerkplaats Friesland, maar dat is nog niet gebeurd.”

Yoshi vult aan: ,,In de eerste week begeleiden we extra veel. Toen heb ik hem wel een paar keer ’s ochtends gebeld om zeker te weten dat hij op tijd zou komen. Dat zwakt af naarmate het beter gaat.”

Sander zou deze constructie zeker andere werkgevers aanraden, zo meldt hij: ,,Het begeleiden van mensen is niet iets negatiefs. Het is niet raar om hulp te vragen om verder te komen. Julian bewijst dat het werkt.”

We helpen je ook bij vragen als:

Ervaringsverhaal Hylke: eerst fit worden, dan aan het werk

,,Hier moet ik op reageren”, dacht Hylke (32) toen hij een bericht over Startwerkplaats Friesland voorbij zag komen op sociale media. ,,Dit is een goed initiatief waar ik baat bij heb.”

En zo geschiedde. Hylke nam contact op en al snel werd een afspraak ingepland. ,,Een week later kwam er al iemand bij mij thuis en hebben we een aantal zaken besproken. Dat geeft mij het idee dat ze van aanpakken weten. Ik ben arbeidsongeschikt verklaard, maar ik wil graag aan het werk.”

Hylke heeft door omstandigheden een roerige periode achter de rug. De hartproblemen die hieruit volgden, zetten hem aan het denken: het moet anders. Hij is daarom vastberaden de draad weer op te pakken. ,,Ik wil fitter worden”, klinkt het stellig. En dus meldt hij zich iedere vrijdag bij de bokslessen die op initiatief van Startwerkplaats Friesland georganiseerd worden. Naast de fysieke inspanning is er nog een bijkomend voordeel. Hylke: ,,Het zorgt ervoor dat ik uit mijn sociale isolement kom.”

Dit is maar een onderdeel van het persoonlijke plan dat hij samen met zijn begeleider Yoshi opstelde. ,,Ik ga ook mijn voeding in kaart brengen”, noemt hij een ander onderdeel. Verder gaat het via de weg van de geleidelijkheid, op een tempo dat voor Hylke wenselijk is. Een vaste baan is de stip op de horizon.

Hylke gaat uiteindelijk het liefst in de ICT aan de slag, zo geeft hij aan. Hij weet ook: er is nog veel werk te verrichten, maar met de motivatie zit het goed. ,,Door eerst kleine stapjes te zetten, zet je uiteindelijk een grote stap.” 

Open inschrijving

Iedereen die gemotiveerd is om een nieuwe start te maken is van harte welkom. We werken met een open inschrijving. Dit betekent:

 • dat we niet naar een CV vragen
 • dat we niet vragen naar opleidingen en/of werkervaring
 • dat we niet vragen naar jouw leeftijd
 • dat het niet belangrijk is waar je geboren bent

Iedereen is welkom. Of je nu een uitkering hebt of niet. Of je een jongere bent of een 55-plusser, of daar juist tussen in zit. Of je veel werkervaring hebt of niet. We kijken naar de toekomst: willen en kunnen is het allerbelangrijkste.

Stappenplan

We werken met een 10-stappenplan om onze ondersteuning en begeleiding overzichtelijk te maken. Het stappenplan bestaat uit drie delen.

Ons programma is erop gericht dat jij uiteindelijk een eigen inkomen gaat verdienen. Voor iedereen is de inhoud en de duur van de begeleiding anders. Dat noemen we maatwerk. De afspraken maken we samen en leggen we ook vast zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Q

Deel 1 - stappen 1 tot en met 6

Individuele coaching:
we kijken met jou welke zaken er zijn die je wilt aanpakken.

Heb je stress of zorgen vanwege bijvoorbeeld…

 • Geld
 • Gezondheid
 • Kinderen
 • Ruzie
 • Eenzaamheid
 • Verdriet

We kijken naar oplossingen, kansen en mogelijkheden. Onze coaches zijn er voor jou. We ondersteunen en begeleiden jou bij de verandering die jij in je leven gaat maken.

Groepsbijeenkomsten:
samen met andere deelnemers krijg je in kleine groepjes trainingen en workshops over o.a. gezonde leefstijl, omgangsvormen op het werk en computervaardigheden. Door in groepjes te werken leer je direct nieuwe mensen kennen en kun je elkaar steunen als dat nodig is.

Het stappenplan is voor iedereen maatwerk. Dat betekent dat je je eigen tempo aanhoudt en dat je samen met je coach bepaalt wanneer de volgende stap is aangebroken.

Q

Deel 2 - stappen 7 en 8

We gaan kijken welk werk je zou willen doen. We maken een afspraak met iemand van het uitzendbureau die je meer kan vertellen over verschillende bedrijven waar je aan het werk kunt. En wat dat werk dan inhoudt. Als je eerst nog een cursus of opleiding moet doen gaan we ook hier mee aan de slag.

Q

Deel 3 - stappen 9 en 10

Gefeliciteerd! Je gaat aan het werk via een uitzendbureau of rechtstreeks bij een werkgever. We blijven je ondersteunen en zorgen ervoor dat bijvoorbeeld alles klopt bij je arbeidscontract. Ook kunnen we de eerste tijd met je meegaan naar het werk als je dat graag wilt. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij met succes aan het werk gaat en blijft!

Zolang jij de begeleiding wilt, staan we voor jou klaar. En het blijft voor jou gratis! Ons doel is immers dat jij vanaf dit punt je eigen inkomen verdient en als wij je daarbij kunnen ondersteunen doen we dat graag.

Project Eigen

We gaan ook samen op zoek naar iemand in jouw omgeving die jou kan steunen als het allemaal even niet lekker loopt. Iemand die naar jou luistert, met je meedenkt en je praktische hulp kan bieden. Bijvoorbeeld een ouder, een broer of zus, de buurvrouw of een vriendin. We noemen dit onderdeel project EIGEN.  Degene die jou gaat steunen kan ook altijd voor tips en vragen terecht bij de coaches van Startwerkplaats.